Jedlá divočina je site-specific projekt performerky Heidi Hornáčkové, v jehož rámci zve účastníky na procházku krajinou, kde se ochutnává divoké i sezónní – byliny, semena, plody i plevel – a hledají se spojení mezi tělem, komunitou a prostředím. Performance odráží harmonický, ale zároveň složitý vztah mezi přírodou a lidskou zkušeností.
Formát je hravý a participativní – nejedná se o klasickou přednášku ani o sběr, ale o tělesný a smyslový zážitek, při němž si můžete vyzkoušet nové chutě, smyslové hry a jednoduché rituály propojení s krajinou.
Hostina Tichého jelena rozšiřuje tento prožitek o bytí u společného stolu: čtyřchodové menu z lokálních a sezónních surovin uzavírá putování rituální oslavou. Stůl se stává místem setkání, kde se divokost a blízkost krajiny proměňuje v jídlo a jídlo v sdílenou slavnost.
Praktické informace:
Nedělní oběd proběhne od 13:00 do 15:30 v Haurowitzově vile a zahrnuje čtyři chody i komplementární nápoje.
Jídlo je plně rostlinné, jelen ani jiná divoká zvířata nejsou součástí menu.
Akce je vhodná i pro rodiče s dětmi – formát je hravý, otevřený, bezpečný a umožňuje zapojení všech smyslů.
Netypický oběd: nejde jen o jídlo, ale o propojení s krajinou a komunitou; je to zážitek, při kterém můžete ochutnat divoké a sezónní ingredience, sledovat performativní prvky a zažít neformální rituál stolování.
Co si vzít s sebou: pohodlnou obuv pro procházku, vhodné oblečení dle počasí a nadšení objevovat nové chutě a způsoby setkávání.
HEIDI HORNÁČKOVÁ
Heidi Hornáčková je umělkyně, performerka, kurátorka a edukátorka pracující v České republice a v zahraničí. Ve svých projektech využívá jídlo jako zprostředkovatele sdíleného momentu. Pracuje v oblasti současného vizuálního umění a experimentálního divadla. Proces sdílení jídla vnímá jako unikátní vzájemný zážitek v časoprostoru, umocňující kolektivní paměť i potenciál zkoumat naše vnímání. Za užití jídla jako hravého a komunitního jmenovatele vytváří Heidi prostor pro novodobá i tradiční, mezilidská i mezidruhová setkání.